22 Haziran 2016 Çarşamba

Boeing AEW&C Barış Kartalı

Boeing Türkiye'ye kendi savunma kabiliyetlerini geliştirmesi konusunda yaptığı son Barış Kartalı Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağı teslimatlarıyla bir bakıma katkı sağlamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri artık Boeing'den teslim alınan dört AEW&C uçağı ile gelişmiş havadan gözetim ve muharebe yönetim kabiliyetlerine sahip ve dahası eşzamanlı olarak hava ve deniz hedeflerinin izini sürebilir hale gelmiş bulunmakta.

Turkey Peace Eagle

Boeing tarafında Barış Kartalı program menajer'i Mark Ellis 2014 yılında dört uçaktan ilkinin teslimatı sırasında  "Barış Kartalı programı Türk hükümeti ve bizim içerisinde TAI (TUSAŞ), HAVELSAN, Türk Hava Yolları ve MİKES'i de bulunduran mükemmel Türk sektör ortaklarımız arasındaki müthiş dayanışmanın bir örneğidir." şeklinde konuşup konuşmasını "Dahası, Uçak hemen şimdi bile kullanılabilir çünkü Hedef sistem operatörleri, bakım ekibi ve pilotların başlangıç eğitimi çoktan bitti bile." diye sürdürmüştü.



Boeing şu an uçakların tamamını filonun ana harekat merkezi olan Konya Hava Üssü'ne ulaştırmış durumda. AEW&C Boeing 737 den uyarlandı. Uçakların 3'ü 2014 yılında, sonuncusu ise söz verildiği gibi 2015 yılında envanterimize girmişti. Uçağın dışında ek olarak, Barış Kartalı programı görev mürettebatı eğitimi, görev destek ve bakım sistemlerini de içine almak üzere yer destek bölümlerinide içeriyordu.

Ülkemiz, Avustralya ve Güney Kore ile birlikte  AEW&C platformunda yer almıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder